Orgenik İşleri

Zaman zaman karşılaşıyoruz, bazı üyelerimiz ürünlerimizin organik sertifikalarını soruyorlar. Ürünlerimizden o kadar eminiz ki, uygun bir vakit ayırıp yeni sitemize koymak için bu işe öncelik veremedik. En başta bu soruları soran kişilere teşekkür ediyoruz, sofralarına gelen gıdanın öyküsünü merak ettikleri için.

Organik sertifika da dahil olmak üzere, uzun süredir topluluğumuzda gıda egemenliği, sağlıklı gıda ve güvenilir gıda gibi başlıkları konuşuyoruz. Vakti ve isteği olanlara 11 yıldır süren bu yolculuk hakkında fikir sahibi olmaları için https://dogalbilinclibeslenme.wordpress.com/ sitemizi tavsiye ediyorum. Şu anda bu yazıyı okuyorsanız, üreticiler kısmında önceden alışveriş yaptığınız, adını duyduğunuz bir arkadaşım mutlaka vardır. Hepsini birebir tanırım, içlerinde sertifikalı üretim yapanlar da var.

Sağlıklı ve temiz beslenmeye önem veren kişilerin, üreticisini bilmedikleri bir üründe organik sertifika araması çok doğal bir refleks. Bizim, üretici ve türetici arasındaki güven ilişkisini 3. şahıslara devretmeye ihtiyacımız olmayan, yanı başımızdaki tarlalarda böyle bir derdimiz yok.

Enginarımızı Ali, Yahya ve İbrahim yetiştiriyor. Yeşillikler Koren abadan. Nar, limon, börülce ve yazlık sebzelerin bazıları Fatma Kaya’dan. Yıllarca sertifikalı organik üretim yapmış, sonra bunu da aşmış bir insan. Üreticilerimiz, her hafta gönderi günleri dükkanımıza ürün getiren, gelmişken bir kahvemizi içen, sohbet ettiğimiz, üretimle ilgili planlarımızla beraber çocuklarımızın okulunu konuştuğumuz kişiler. Bu kişilerin tarlalarına düzenli ziyaretler yapılır, toprağı güçlendirme, bitki koruma, iklimlendirme gibi konularda kiminin yüzyıllık kadim bilgileri ile bir diğerinin teknolojik, bilimsel yaklaşımı harmanlanır, atölye planları yapılır, yenilir, içilir. Köyümüze gelmek isterseniz sizi ilk götüreceğimiz yerler önce dükkanımız, sonra bu üreticilerimizin tarlalarıdır. Yeryüzündeki herhangi bir resmi sertifika sisteminde de bu işleyişi bulmanız mümkün değildir. Ürünlerimizden alan herkes istediği laboratuvarda istediği analizi yaptırmakta özgür.

Herhalde meramımı şimdiye kadar anlatabilmişimdir, bu yazının konusu organik sertifika tartışması değil. Devasa bir konvansiyonel/endüstriyel gıda zincirinin karşısında küçük üreticiyi, toprağını, tohumunu ve geleneksel üretim biçimlerini korumaya çalışan bir avuç insanız. Bizi büyütecek olan şeylerin birincisi güven, ikincisi dayanışma, üçüncüsü de iletişim. Soframıza gelen gıdanın sorumluluğunu alalım, üreticimizi tanıyalım. Sevgili Ceyhan’ın söyleyişiyle, “biz çaba göstermezsek, kimse önümüze doğal, sağlıklı, gerçek gıdayı getirip koymayacak”.

Görsel: neonbrand.com

 

Bir cevap yazın

Bizi Instagramda Takip Edin

Top
h

Yerli tohumlar kullanılarak özenle yetiştirilen ürünleri sofranıza taşıyoruz.

BADEMLER MAH. 15000 SK. NO:7 İÇ KAPI NO:1

URLA/ IZMIR

Follow Us Now